"לא טוב היות האדם לבדו" (בראשית ב', י"ח)
קשר אנושי הוא מצרך הכרחי עבור כולנו, אנחנו לא צריכים ללמוד לעומק פסיכולוגיה התפתחותית בשביל להבין את החשיבות של תקשורת אנושית מילולית או בלתי מילולית, מבט או חיוך או מילה טובה , חיבוק חם וכל תשומת לב קטנה שתעלה חיוך על פנינו הם חלק חיוני בבניית בריאות נפשית לצורך התמודדות עם אתגרי החיים.
בדידות היא תופעה אנושית שחוצה כל גיל, אולם בגיל השלישי ההשלכות שיכולות להיות לה על הבריאות הן גדולות יותר.
בגיל הזיקנה שילוב של בדידות עם תהליכים אופייניים לזיקנה – הכרוכים באובדנים בתחומי חיים שונים – יוצר או מאיץ מצבי סיכון פיזיים, בריאותיים ונפשיים הפוגעים משמעותית באיכות החיים של הזקן ובתוחלת החיים שלו. שילוב זה גם מקטין את יכולתו לגייס כוחות ומשאבים אחרים כדי להתמודד עם מצבים אלה. ההזדקנות כרוכה באירועים, אובדנים ודלדול מערך הקשרים החברתיים, הנתפסים חלקם כבלתי הפיכים וחלקם כבלתי ניתנים לשיקום מלא. המשאבים הפיזיים, הנפשיים ולעתים גם הכלכליים, העומדים לרשות האדם הזקן, מצומצמים יותר ומקשים עליו להתמודד באופן יעיל עם אירועים אלו ועם תחושת הבדידות המלווה אותם.
בגיל מבוגר הצורך בקשר אנושי חם ואמיתי הופך להיות משמעותי מאוד ולכן בדידות יכולה לשנות דברים גם באופן פיזי ולייצר תחלואה אמיתית אצל הקשיש.בדידות היא תחושה סובייקטיבית, שאינה בהכרח קשורה להגדרת המילה "לבד". ישנם אנשים שמעורים בחברה ויש להם משפחה גדולה - ועם זאת הם מרגישים בודדים.
לצערנו בעולם שלנו שבו המסגרות המשפחתיות הרחבות כבר לא קיימות, הרבה אנשים מבוגרים מוצאים את עצמם לבד או בחברת אנשים מבוגרים אחרים וכתוצאה מכך מעגלי השיח שלהם מצטמצמים מאוד.
יש הרבה דרכים להפגת הבדידות בגיל השלישי וכל אחד מאיתנו יכול להיות מגשר ומחבר לאפשרות שתקל על אותה בדידות ,אנחנו רק צריכים לעשות צעד אחד מכוון:
לעודד מפגש שבועי עם בני משפחה או שיחת טלפון קבועה או שיחת וידאו שרואים אחד את השני.
לעודד לפעילות גופנית לעודד תעסוקה ופעילות הדורשת חשיבה
לעודד לשמירה על קשרים חברתיים מהעבר
לעודד סקרנות ולמידת תחומים חדשים
לעודד השתייכות למועדון או מרכז יום
חשיבות הקשר בין הדורות הוא קודם סימפטום לחברה בריאה בה באופן טבעי אנשים חיים זה לצד זה בלי הבדלי גיל או מעמד, גם אם הדבר לא אפשרי על בסיס יום יומי, חשוב מאוד עבורנו ועבור העתיד שלנו לבנות עוד היום את הקשרים בין העבר לעתיד.
הביטו על השכן הקשיש בבניין שלכם או חשבו על סבא וסבתא או ההורים הפרטיים שלכם וזכרו שביכולתכם להפיג את בדידותו בהמון דרכים. התמודדות של הקשיש עם דיכאון מבדידות תשנה את איכות החיים שלו לטובה.