תקשורת בין- אישית עם בני הגיל השלישי

במהלך חיי היום יום שלנו אנו מכירים ופוגשים בני משפחה, חברים ,שכנים ועוד. עם אנשים אלו אנו מתקשרים באמצעות תקשורת בין אישית – אינטראקציה אנושית המורכבת הן משפה מילולית והן משפת גוף.

תקשורת בין-אישית מאפשרת העברת מידע בין שני אנשים או יותר. היא כוללת תקשורת מילולית ותקשורת בלתי מילולית כאחד.

לתקשורת האישית יש משמעות גדולה בכל הגילאים , אבל עם בני הגיל השלישי המשמעות היא עמוקה יותר.

האדם הזקן מצבו הפיזי חלש יותר, יכולת השמיעה וההקשבה שלו ירודים יותר, במקרים רבים רוב שעות היום הוא בודד, הסביבה פחות מתעניינת בו, עיסוקיו שונים מבעבר, מקומו בחברה שונה ועוד.


זה יכול להיות סבא/סבתא ,הורה, שכן, קרוב משפחה או סתם מישהו שפעם ראשונה פגשתם. הם כל כך צריכים ורוצים את חברתנו הנעימה , את השיח הקשוב או התמיכה במחשבה!

תקשורת בין אישית היא לא רק מה נאמר במהלך השיחה אלא גם איך הדברים נאמרו מה המסרים הלא מילוליים שהועברו דרך הקול, הבעות הפנים, תנועות הידיים, התנוחה ושפת הגוף.




חשוב שנהיה נוכחים פעילים בשיחה עם האדם הזקן ,כי כמו שרבים מאיתנו עושים במיוחד בעידן הטכנולוגיה, קל לנו לסטות לשיחות אחרות, למחשבות אחרות ולהפנות את תשומת הלב לטלפון, לטבלאט ולטלוויזיה. הגעתם לנהל שיח , תהיו שם בשבילו.

חשוב שנהיה קשובים וניתן לאדם הזקן מולנו מקום לדיבור, תראו איך מייד זה ייצור חיבור טבעי לשיח, הוא ירגיש שמכבדים אותו.

נהלו את השיחה בנינוחות מבלי להיות שיפוטיים. במקום להציע פתרונות נוספים, במקום לומר מה אנחנו היינו עושים, במקום לומר לאדם הזקן מולכם שהנו בעל נסיון חיים עשיר משלכם מה הוא לא עשה טוב, עלינו לדעת להקשיב ללא שיפוטית.

חשבתם פעם שאותו משפט בדיוק יכול לעורר צחוק אצל אדם אחד וכעס אצל אדם אחר – תזכרו שהכל בעיני המתבונן! אחד העקרונות החשובים ביותר בניהול תקשורת בין אישית אפקטיבית, הוא לזכור כי לכל אדם יש השקפה שונה, מערכת האמונות, העבר, הערכים עליהם הוא גדל, שונים זה מזה. כל אדם מכניס את ההשקפה שלו, רואה ומפרש מילים והתנהגות בצורה שונה ובטח האדם הזקן שמולכם , שחווה כל כך הרבה בחייו , רוצה גם להביע את השקפת עולמו לתוכן השיחה ותפקידנו לקבל את השקפתו בסובלנות והכלה, לא משנה על איזה נושא אתם מדברים על עבודה, פוליטה, דת, אהבה או ספורט תנו תמיד תחושה לאדם הזקן שאתם מצפים לשמוע את דעתו והשקפתו גם אם היא שונה. 

חשוב להכיר את ההבדל בין אמפתיה לבין הזדהות בתקשורת בין אישית. אמפתיה זה תהליך פסיכולוגי בו אדם מצליח לקלוט ולהבין במידת מה את המצב הנפשי של האחר. הזדהות זה תהליך פסיכולוגי שבו אדם חש, חושב ומגיב כמו אדם או קבוצה אחרים.

כאשר אדם זקן מספר לנו את סיפורו האישי, נסו תוך כדי שיחה להבין ולקלוט כיצד הוא מרגיש, תרגישו כלפיו אמפתיה. עם זאת, המנעו ממצב קבוע של הזדהות, בו תכנסו לאותה מערכת רגשית בדיוק כפי שהוא נמצא בה. אם מדובר בסיפור עם תחושות לא טובות, נסו לעודד, נסו תמיד להראות שאפשר גם אחרת, שזה עניין של זמן ודברים יכולים להשתפר ותנו תמיד אופק חיובי.

דברו עם בני הגיל השלישי הבוגרים בשפה מתאימה ומובנת, ברמת יכולת ההבנה שלהם. גלו סבלנות ותנו להם זמן מספק להגיב ולענות לשאלות. אל תבחנו ותשפטו אותם, ותימנעו מוויכוחים מיותרים.
פזרו אהבה כי עכשיו תורנו לחבק