קשיים בשמיעה עלולים להופיע בכל גיל, אך שכיחותם עולה בקרב בני הגיל המבוגר. ירידה בשמיעה עלולה לפגוע באיכות החיים בתחומים שונים, כגון קושי להשתתף בשיחה עם חברים ובני משפחה או קושי לשוחח בטלפון. גם בעת ביקור אצל רופאים יש קושי לשמוע ולהבין את הנחיותיהם.
בהתחלה, התופעות של ירידה בשמיעה לא תמיד מובנות לאדם עצמו וקורה שהסביבה מזהה לפניו שהוא אינו שומע טוב. פתאום שמים לב שהוא שואל הרבה “מה”? כשמדברים אליו, הוא מגביר את הווליום בטלוויזיה או ברדיו, צועק כשמדבר, לא שומע כשפונים אליו, כל התופעות האלה מעידות על ירידה בשמיעה.
בעיית השמיעה יכולה להתחיל מפגיעה קלה ועד חרשות מוחלטת. הבעיה פוגעת בעצמאות והביטחון של האדם בגיל השלישי שכבר חווה ירידה בביטחון עצמי לאור שינויים פזיולוגיים נוספים שהוא עובר וגורמת לו הרבה פעמים להסתגר ולהימנע מתקשורת בין-אישית נטייה להתבודד ולהימנע מפעילות חברתית
הירידה בשמיעה עלולה לפגוע ביכולות המוחיות (כמו: בזיכרון וביכולת הקשב) ולזרז ירידה קוגניטיבית בשל הפגיעה בתקשורת של הקשיש עם סביבתו והפחתת ערנותו לסביבה.
פגיעה בשמיעה הקשורה לגיל (פרסביקוסיס) היא הסיבה השכיחה ביותר לירידה בשמיעה העצבית במבוגרים. ליקוי כזה מתפתח בעיקר אחרי גיל 65.השינויים שגורמים להפרעה הזאת נעוצים בתהליכים ניווניים של עצב השמיעה ובאובדן תאי שיער באיבר השמיעה באוזן הפנימית.
תאי השיער אחראים לתרגום גלי הקול לאותות עצביים.אובדן שמיעה מהסוג הזה מופיע בדרך כלל בשתי האוזניים, וככל שהזמן חולף, גדלה עוצמת הפגיעה.
לרוב, אובדן השמיעה מהסוג הזה הוא הדרגתי: בהתחלה נפגעת היכולת לשמוע צלילים בתדירות גבוהה - מה שגורם לכך שהחולה מתקשה לשמוע צלצול בדלת ובטלפון ואותות אזעקה למיניהם. לאחר מכן נפגעת גם היכולת לשמוע צלילים בתדרים בינוניים ונמוכים.
מומלץ לפנות לרופא המשפחה שלך אם יש לך אחד או יותר מהקשיים המפורטים:
• קושי בשמיעה בטלפון.
• קושי לעקוב אחר השיחה כאשר שני אנשים או יותר משוחחים.
• צורך להגביר את הקול בטלוויזיה כדי לשמוע.
• קושי לשמוע כאשר יש רעש רקע.
• תחושה שאחרים מדברים בצורה לא ברורה, או ממלמלים.
• מבקש מאנשים לחזור על דבריהם, שואל הרבה: "מה?" או מוותר/ת.
• קושי לשמוע ממרחק ולכן משתדל לשבת קרוב לדובר.
השלב הראשון והחשוב הוא ההכרה בבעיה. לאחר מכן, יש לאבחן את מקור הבעיה אצל הרופא, שגם יבדוק את הצורך בטיפול רפואי/ מכשיר שמיעה.