באמצע החיים, כשאנחנו עוסקים בגידול ילדינו המתבגרים, בזוגיות ,בקריירה וטיפול בנכדים ועוד ועוד, אנו נפגשים גם בצורך לטפל בהורינו המבוגרים.
אנחנו עדיין הילדים שלהם, אבל התפקידים משתנים וכעת עולה צורך בהתארגנות מחודשת במשפחה, ולהתארגנות המחודשת יש השפעה על כל בני המשפחה שסובבת אותנו.
המציאות מביאה אותנו להיות הורים לילדים בוגרים , וגם לטפל בהורים מזדקנים, אלו שני צדדים של אותו מטבע - בשניהם אנחנו שבאמצע נמצאים בתפקיד הַמְּבֻגָּר הָאַחְרַאי, זה שדואג ומטפל בכל פיזית ומרחוק.
הזדקנות ההורים שלנו מלווה פעמים רבות בהיפוך תפקידים: במשך שנים הורגלנו להסתמך על הורינו ולהיעזר בהם, והזדקנותם מביאה אותנו לטפל בהם, לקבל עבורם החלטות ולפעמים גם להפוך לגורם סמכותי עבורם .היפוך תפקידים זה אינו פשוט עבור מרבית ה"ילדים"!
חשובה מאוד ההבנה ההדדית של כל אחד מהצדדים את הקשיים עמם מתמודד הצד השני: על ההורה להבין כי הילד חייב להמשיך בשגרת חייו ככל הניתן. עם זאת, עַל הַיֶּלֶד הַמְּטַפֵּל בְּהוֹרֶה מִזְדַּקֵּן לְהָבִין אֶת מֻרְכָּבוּתוֹ שֶׁל שָׁלָב זֶה עֲבוּר הַהוֹרֶה: ההורה, שהיה עד כה אדם גאה ומתפקד מאבד את עצמאותו והופך תלוי בילדו, ושינוי זה עשוי לעורר תחושות תסכול, כאב וחוסר אונים אשר לא פעם מופנים דווקא אל הילד אשר משתדל לטפל בהורה כמיטב יכולתו.מורכבות ההתמודדות של ילדים שמטפלים בהורים מזדקנים משתנה בהתאם למצבו של ההורה, משאביו הרגשיים של הילד ומאפייני הקשר בינהם גם בעבר.
הילדים מתחילים לתמוך בהוריהם במקום להיות נתמכים על ידם. בניגוד לטיפול בילדים קטנים, הטיפול בהורים המבוגרים אינו זמני.
הילדים הופכים להיות הגורם הסמכותי בקשר, ושלב זה בדרך כלל קשה ומורכב לילדים ולהורים כאחד.
בהתחלה זו בעיקר עזרה במטלות יומיומיות, "אבל מהר מאוד נדרש גם במעקב על תרופות, מעקב רפואי בכלל , הסעות, פעולות סיעוד בבית וטיפול בבירוקרטיה.
הוא לדבר על הדברים עם ההורים, להקשיב להם ולהכיל אותם באהבה.
לשתף אותם בתחושות שלכם ובדברים שאתם עושים ביום יום בכל תחומי החיים ושלעיתים לא מאפשרים לכם להיות זמינים אליהם באותו הרגע שהם מבקשים.שיחה על הדברים תסייע בהתמודדות עם המצב החדש לשני הצדדים להורים ולילדים.
הילדים, אשר ברוב המקרים, הם המטפלים העיקריים בהוריהם המתבגרים, סופגים בדרך כלל את מירב הרגשות הקשים הנלווים לזקנה ולבדידות:
האכזבות, הקשיים, הכעסים הדיכאונות והחרדות, ונדרשים להתמודד עם מצבי הרוח, הכאבים והמצוקות ולכן יש חשיבות גדולה שידברו על הדברים ושתהיה יד מכוונת לסייע להם להתמודד עם המצוקות הרגשיות בהתמודדות עם הורה בתהליך זקנה.
אם אתם חשים מצוקה בכל המצב החדש של שינוי התפקיד של המבוגר האחראי אתם מוזמנים ליצור איתי קשר למפגשי העצמה לילדים להורים בתהליך זיקנה, מפגשים בהם אסייע לכם לחשוף את החוזקות האישיות שנמצאות בכם ואיתם לעשות את השינוי שיסייע לכם להתמודד עם #השינוי #בתפקידים כי #עכשיו_תורנו_לחבק .
מוזמנים להתקשר ליאת ולנשטין , יועצת מוסמכת לגרונטולוגיה, מאמנת אישית ומנחת קבוצות להעצמה לבני הגיל השלישי ובני משפחותיהם 0544724444