להרגיש חיוני בגיל השלישי

להרגיש חיוני בגיל השלישיתקופת הגיל השלישי היא תקופה של שינויים גדולים, שינויים פיזולוגיים, שינויים חברתיים ושינויים תעסוקתיים.

הצורך להועיל ולהרגיש מועיל הוא צורך של כל בני האדם בכל גיל, אבל בגיל השלישי יש לזה משמעות חזקה יותר .

תחושת הערך העצמי היא מניע עיקרי בהתפתחותו של האדם, לאורך החיים האדם עסוק בסיפוק של תחושה זו בדרכים שונות לצד סביבה מעודדת .אצל האדם בגיל השלישי כאשר פוחתת תחושת הערך , הוא חש חסר תועלת ומפתח תחושה של חוסר ערך.

 המוטיבציה הפנימית להשתלבות ונתינה שלו פוחתת וזקוקה לעידוד מצד המשפחה והסביבה.הרבה אנשים בגיל השלישי פורשים לגמלאות ועוברים מסדר יום קבוע של תעסוקה ומלאכה לימים מלאי זמן פנוי, המעבר הזה לזמן פנוי יכול להיות נקודת מפנה בחיים שדורשת מחשבה מעמיקה בגיל השלישי, כדי לא להשאר בבית במצב של חוסר תעסוקה שעלול להביא לבעיות בריאות, בעיות נפשיות ,בדידות וירידת ערך עצמי.

הישארות בבית ללא תעסוקה משמעה הגעה לבדידות! בדידות אפשר להרגיש בכל גיל, אבל בגיל השלישי, שמתאפיין פעמים רבות בהינתקות מהעיסוק המקצועי, בפרידה מבן זוג ומחברים שהלכו לעולמם ובירידה בבריאות ובכושר הניידות, יש סיכוי רב יותר שההשלכות שלה על המצב הבריאותי יהיו מהירות.

בדידות היא תופעה אנושית שחוצה כל גיל, אולם בגיל השלישי ההשלכות שיכולות להיות לה על הבריאות הן גדולות יותר.  בגיל הזיקנה שילוב של בדידות עם תהליכים אופייניים לזיקנה – הכרוכים באובדנים בתחומי חיים שונים – יוצר או מאיץ מצבי סיכון פיזיים, בריאותיים ונפשיים הפוגעים משמעותית באיכות החיים של הזקן ובתוחלת החיים שלו. 

שילוב זה גם מקטין את יכולתו לגייס כוחות ומשאבים אחרים כדי להתמודד עם מצבים אלה. ההזדקנות כרוכה באירועים, אובדנים ודלדול מערך הקשרים החברתיים, הנתפסים חלקם כבלתי הפיכים וחלקם כבלתי ניתנים לשיקום מלא. המשאבים הפיזיים, הנפשיים ולעתים גם הכלכליים, העומדים לרשות האדם הזקן, מצומצמים יותר ומקשים עליו להתמודד באופן יעיל עם אירועים אלו ועם תחושת הבדידות המלווה אותם.

  בגיל מבוגר הצורך בקשר אנושי חם ואמיתי הופך להיות משמעותי מאוד ולכן בדידות יכולה לשנות דברים גם באופן פיזי ולייצר תחלואה אמיתית אצל הקשיש.בדידות היא תחושה סובייקטיבית, שאינה בהכרח קשורה להגדרת המילה "לבד". 

ישנם אנשים שמאוד פעילים בחברה ויש להם משפחה גדולה - ועם זאת הם מרגישים בודדים.

 




אז מה התפקיד שלנו הילדים ובכלל של הסביבה הקרובה לבני הגיל השלישי?

אנחנו צריכים לעודד את בני הגיל השלישי שפורשים למלא את הזמן בפעילויות פנאי מהנות וחברתיות הנערכות מחוץ לבית – חוגים, טיולים, התנדבות במסגרות שונות , הכרת חברים חדשים , לנסות דברים חדשים ומאתגרים וכדומה.


לעשות כל הזמן פעילות גופנית לשמירה על בריאות הגוף, לשיפור איכות החיים ואף לשיפור מצב הרוח. פעילות גופנית תורמת לתחושת חיוניות ורעננות.


בנוסף, גוף האדם עובר שינויים פיזיולוגיים רבים בגיל השלישי בהם ירידה במינרלים וויטמינים החשובים לבריאות הגוף ולכן חשוב לשים דגש על תזונה נכונה ובריאה!